Mijn favorieten

De eerste Amsterdamse Onroerend Goed veiling is uniek!


Wat is er dan wel zo uniek, zult u zich afvragen?
In principe zouden we hier kort over kunnen zijn: alles. Ware het niet dat er zeer veel over de Amsterdamse veiling is te vertellen, hetgeen wij u niet willen onthouden.


 

HISTORIE

Sedert medio vorige eeuw bestaat de Amsterdamse Onroerend Goed Veiling. Oude veilingboekjes (voor velen: de groene boekjes) uit 1860 laten zien dat sedertdien weinig is veranderd. Ook de lay-out van veilingboekje en veilingbiljet hebben in ruim 145 jaar amper een verandering ondergaan. Welke Amsterdammer kent niet de veilingborden, die zijn aangeslagen aan een te veilen onroerend goed? De Eerste Amsterdamse Onroerend Goed Veiling hecht waarde aan het behoud van het goede van het verleden in combinatie met dat van het heden: uniek!

 VEILINGSYSTEEM
 

Ook de wijze van veilen is een historisch gegeven. Opbod en afslag geschieden tijdens één zitting. Koop en verkoop kan geschieden door makelaars o.g., lid der Makelaarsvereniging Amsterdam, doch ook door anderen (particulieren, geldverstrekkende instellingen etc.): het zijn enkele aspecten die het beeld bepalen van de veiling. Gemiddeld 30 maandagavonden per jaar wordt vanaf 18.00 uur in Felix Meritis, Keizersgracht 324 te Amsterdam de veiling gehouden. Een ieder die wel eens een veiling heeft bezocht, weet dat de ambiance en het grote aantal bezoekers voor een levendige atmosfeer en een zekere spanning zorgen. Het pand gaat geveild worden: de afslager slaat op het bekken en vraagt de zaal: “wat mag ik horen?”. Het opbieden begint. De hoogste bieder is de provisionele koper (provisioneel betekent hier: voorlopig). Hij ontvangt de plokpenning; dat is de premie die wordt uitgeloofd aan degene die het hoogste bod doet. Hij tekent vervolgens het proces-verbaal van veiling en het te veilen perceel wordt daarna in slag gelegd.


Wilt u meer weten over deze verkoopmethodiek klik dan hier.


Wilt u kijken welke panden er binnenkort geveild worden klik dan hier.

Bronvermelding: MVA